• ESENT Palmitynian retinolu - PRO-RETINOL Witamina A 1.7 m. IU/g 20ml

ESENT Palmitynian retinolu - PRO-RETINOL Witamina A 1.7 m. IU/g 20ml

28.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu do 3 dni roboczych
Cena przesyłki 13.9
Paczkomaty InPost 13.9
Kurier 16
Dostępność 29 szt.
Waga 0.15 kg

Masz pytania? Napisz: kontakt@jestem.bio

Zostaw telefon

Metryka Produktu


Surowiec dla przemysłu kosmetycznego (Raw Material) :

Palmitynian retinylu/Pro-retinol/palmitynian witaminy A


INCL :
Retinyl Palmitate, Tocopherol.


Numer CAS 79-81-2 , 10191-41-0
Numer WE 201-228-5, 233-466-0

 

Palmitynian retinylu (PRO-RETINOL) - jest najdelikatniej działająca forma witaminy A stosowaną w kosmetyce. Dzięki postaci estrowej możliwe jest stosowanie witaminy A nawet przy bardzo wrażliwych cerach. Pro - retinol pod wpływem enzymów obecnych w skórze przekształca się w retinol - podstawową formę witaminy A.

Witamina A , odpowiada za wiele procesów fizjologicznych zachodzących w skórze, regeneruje naskórek , wzmacnia włókna kolagenowe, likwiduje przebarwienia , poprawia koloryt skóry i nadaje jej gładkość.
Główną rolą pro-retinolu w codziennym stosowaniu jest dostarczenie skórze niezbędnej dawki witaminy A ( odżywienie skóry ). Witamina A obecna w naszej skórze jest codziennie rozkładana poprzez działanie promieni słonecznych, proces jej odbudowy tylko poprzez dietę jest czasochłonny ( godzina - opalania - tydzień regeneracji i to przy diecie bogatej w witaminę A ). Stąd zalecane jest stosowanie preparatów z witaminą A zwłaszcza w okresie wiosenno letnim, kiedy to skóra jest wystawiona na zwiększona ekspozycję promieni ultrafioletowych.
Przy stosowaniu sporadycznym, pro-retinol działa tylko na zewnętrzne warstwy naskórka - zmniejszając jego szorstkość i suchość ( polecany do pielęgnacji suchych i szorstkich łokci i kolan ).
Przy stosowaniu systematycznym zaczyna docierać i działać w skórze właściwej - ujędrnia ją i nadaje sprężystość, czego skutkiem jest wygładzanie drobnych zmarszczek.


Preparaty z witaminą A stosujemy na noc. Zalecane stężenie witaminy A w kosmetykach to 1-2%. Czyli ...nie stosujemy jej bezpośrednio na skórę, może być składnikiem/dodatkiem do kremów, świetnie też rozpuszcza się we wszelkich olejach. W praktyce wystarczy jej dodać kilka kropel (do dowolnego oleju bazowego ), aby znakomicie odżywić skórę i uzupełnić braki witaminy A.

UWAGI.

Nie stosować w okresie, ciąży i karmienia piersią. Może powodować długotrwałe szkodliwe skutki dla organizmów wodnych.Zawiera octan dl-α-tokoferolu . Może powodować wystąpienie reakcji alergicznej.

Nie wdychać oparów. !!!

Przed użyciem zapoznać się ze specjalnymi środkami ostrożności.
INCI Retinyl Palmitate, Tocopherol.
Pro-retinol ma postać pomarańczowego tłuszczu, w temperaturze powyżej 23-25 oC przechodzi ze stanu stałego w stan ciekły ( w razie skrystalizowania zawartości butelki wystarczy ją podgrzać w dłoniach ).


Preparat przez  Szwajcarską firmę DSM, konfekcjonowany w Polsce.

W butelkach z ciemnego szkła w temperaturze poniżej 20 stopni. Chronić przed swiatłem słonecznym !!!!

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie